Pe scurt, boala inflamatoare pelviana sau BIP se manifesta printr-o infectie in organele reproductive ale unei femei, care sunt situate in pelvis, in partea inferioara a abdomenului.

Boala inflamatoare pelviana este o complicatie ce se dezvolta pe baza unei infectii transmise pe cale sexuala sau BTS, precum chlamydia sau gonoreea, in special daca nu s-a aplicat niciun tratament. Insa, BIP poate fi cauzata si de alte infectii.

Conform Centrelor pentru Controlul si Preventia Bolilor sau CCB, 1 din 8 femei care au suferit de boli inflamatoare pelviene ar putea intalni dificultati la conceperea unui copil. Mai mult, tulburarea poate atenta la viata persoanei daca infectia ajunge in sange.

Vestile bune sunt ca este relativ usor sa va reduceti riscul de a suferi de boala inflamatoare pelviana. In plus, BIP poate fi aproape complet tratata daca este diagnosticata din fazele incipiente. Vestea mai putin buna este ca, in ciuda controlului asupra tulburarii, daunele produse sistemului reproductiv al femeii vor fi permanente.

Mai jos puteti gasi unele dintre lucrurile pe care fiecare femeie ar trebui sa le cunoasca despre aceasta forma serioasa de infectie. Cititi in continuare pentru a va familiariza cu simptomele, factorii de risc, masurile de preventie si optiunile de tratament.

Simptomele bolii inflamatoare pelviene
Este posibil sa aveti deja infectia in corp si sa nu stiti din cauza lipsei de simptome sau pentru ca acestea nu s-au manifestat violent. In cazul in care BIP prezinta simptome, urmatoarele sunt cele mai evidente:

• Dureri abdominale, in special in zonele inferioare; acesta este cel mai comun simptom
• Senzatia de arsura in timpul si dupa urinare
• Dureri in timpul raporturilor sexuale, uneori acompaniate de sangerari
• Sangerari neregulate sau neobisnuite intre perioadele de menstruatie
• Flux marit de secretii vaginale si un miros neplacut
• Oboseala

Precum am relatat mai devreme, simptomele resimtite, daca sunt prezente, se vor manifesta la o intensitate moderata. Femeile care resimt simptomele mult mai intens ar putea avea stari de voma, episoade de lesin sau febra mare.

Factorii de risc ai bolii inflamatoare pelviene
Expertii spun ca riscul de a dezvolta boala inflamatoare pel
viana este foarte mare daca suferiti de BTS, precum chlamydia sau gonoreea. Insa, este important ca fiecare femeie sa tina minte ca boala inflamatoare pelviana se poate manifesta si fara sa fi fost infectata cu BTS, deoarece ar putea fi cauzata si de alte tipuri de infectii.

Unii dintre factorii de risc ce conduc la BIP sunt:
• Activitatea sexuala
• Varsta peste 25 de ani
• Mai multi parteneri sexuali
• Sexul cu o persoana care intretine relatii cu mai multi parteneri
• Diagnosticarea in trecut cu BIP
• Spalaturile vaginale
• Utilizarea unor instrumente intrauterine sub forma contraceptiva

Masuri de preventie
Pentru a va apara de boala inflamatoare pelviana, ar trebui sa preveniti orice forma de BTS, precum chlamydia sau gonoreea. Puteti face asta prin evitarea sexului vaginal, anal sau chiar oral. Mai mult, ar fi o idee buna sa evitati spalaturile vaginale pentru a preveni introducerea bacteriilor in vagin. Ar trebui sa va formati un obicei din a folosi miscari din fata inspre spate pentru stergere dupa utilizarea toaletei.

O persoana activa din punct de vedere sexual si-ar putea scade sansele de a se imbolnavi prin practicarea sexului protejat, in special prin utilizarea corespunzatoare a prezervativelor din latex.

Testarea pentru BTS ar fi una dintre cele mai indicate miscari. In mod cert, ar trebui sa va angajati in relatii sexuale doar cu un partener de termen lung, care a fost testat pentru BTS si a obtinut un rezultat negativ.

Tratamentul pentru boala inflamatoare pelviana

Precum am mentionat mai devreme, BIP este usor tratabila daca este detectata de un medic in fazele incipiente ale infectiei. Insa, orice deteriorare adusa organelor reproductive ale femeii nu vor fi reversibile.

Din moment ce doctorul ar putea sa nu cunoasca exact bacteria vinovata pentru infectie, el sau ea ar putea prescrie diferite antibiotice pentru a asigura ca bacteria ce sta la baza BIP este vizata. In cazuri mai rare, ar putea fi sugerata interventia chirurgicala. Astfel de situatii pot fi recomandate in cazul in care exista un abces rupt sau pe cale de a se rupe in interiorul pelvisului.