Un covor intotdeauna va completa decorul unei incaperi si va proteja podelele de diverse accidente precum si va ajuta la izolarea fonica a incaperii. Insa cu totii stim ca acestea sunt predispuse frecvent la divese pete, sau isi pierd in timp culoarea sau stralucirea.


Un covor igienizat in mod regulat reduce riscul de alergii si tine infectiile la distanta. Insa, majoritatea produselor de curatat din comert contin substante chimice puternice care sunt toxice.

Mai departe iti vom prezenta cateva trucuri pentru a curata in mod natural covorul chiar acasa la tine.

Metode eficiente pentru curatarea covoarelor

Desi mare parte din murdarie se constituie sub forma uscata si poate fi inlaturata prin aspirare, e nevoie de curatare in profunzime, protejand fibrele si tesatura. Poti reda aspectul deosebit al celor mai frumoase covoare pentru casa folosindu-te de cateva produse simple.

Bicarbonat de sodiu

O solutie potrivita pentru a curata un covor murdar sau cu pete de grasime este prin utilizarea bicarbonatului de sodiu. Presara acest praf direct pe covor, freaca usor cu o perie si lasa-l sa actioneze peste noapte.

A doua zi, aspira covorul foarte bine si bucura-te de rezultatul obtinut: un covor curat care miroase frumos! Bicarbonatul de sodiu este indicat si pentru petele umede deoarece absoarbe lichidul foarte repede. Se pune in zona afectata, iar dupa cateva ore se aspira.

Otet

Pe langa faptul ca igienizeaza covorul fara a lasa urme toxice, otetul ii reda stralucirea si culoarea. Amesteca doua lingurite de sare intr-o cana de otet, pulverizeaza solutia obtinuta pe covor si freaca-l cu o perie moale.

Lasa sa se usuce si apoi aspira-l foarte bine. In cazul unor pete de lapte, cola, bere sau noroi, elimina-le folosind o parte de otet si doua parti de apa. Pulverizeaza substanta pe covor si sterge bine cu o carpa uscata.

Sare

Petele pot fi indepartate foarte usor de pe covor cu sare. Daca ai varsat vin rosu sau cerneala, trebuie sa absorbi totul cu o carpa uscata si apoi sa presari sare. Dupa 10-15 minute, aspira bine zona.

Petele de ceai si cafea se freaca cu o solutie din apa si sare, apoi se clateste suprafata cu apa rece. Covoarele persane isi pastreaza culorile frumoase daca le cureti cu o perie inmuiata in sare.

Apa fierbinte

Daca ai nevoie sa cureti in profunzime covorul, foloseste apa fierbinte. Este cel mai simplu mod de a indeparta praful si murdaria fara a utiliza alte substante chimice. Tine cont de faptul ca apa fierbinte nu este de ajuns daca vrei sa elimini si eventuale pete.

Bere

Daca ai la indemana o periuta de dinti si putina bere poti scoate foarte repede petele de pe covor. Toarna bere in zona murdara, insista cu periuta si apoi sterge suprafata cu o carpa inmuiata in apa. Vei obtine un covor foarte curat, fara urme inestetice.

Burete umed

Atunci cand ai animale de companie in casa, este greu sa cureti covoarele, dar in acelasi timp si necesar sa faci asta periodic. Cel mai simplu mod de a inlatura parul de caine sau de pisica de pe covor este sa folosesti un burete umed. Cu atentie si rabdare, vei avea un covor igienizat.

Apa calda si sapun

Gaseste un sapun natural care elimina murdaria, adauga cateva picaturi in apa calda si curata intreaga suprafata a covorului. Dupa ce ai frecat bine, foloseste o carpa uscata sa absorbi excesul de sapun si apa.

Cum se intretin corect covoarele

Daca iti doresti sa te bucuri cat mai mult timp de covoarele tale si sa ai o casa curata si aerisita, trebuie sa le intretii in mod corespunzator. Iata cateva sfaturi:

Aspirarea este necesara de cel putin doua ori pe saptamana in zonele cu trafic usor. In cazul camerelor pentru copii sau a celor intens circulate, se recomanda aspirarea zilnica.

Pentru a nu deteriora covoarele, aspira intotdeauna in directia firelor. Indiferent daca produsele sunt din lana sau sintetice, covorul va fi protejat, iar curatarea mai eficienta.

Covorul ar trebui aspirat pe ambele parti pentru a se curata cat mai bine.

Pentru a evita extinderea petelor este de preferat sa curatam covorul chiar in momentu in care este murdarit, insa ai grija la solutia pe care o folosesti. Testeaza produsul pe un colt al covorului pentru a evita situaitiile neplacute in care ai putea decolora covorul sau chiar distruge textura acestuia.

In cazul in care esti nevoit pentru scurt timp sa depozitezi covorul nu il infasura in plastic, acesta are nevoie de aerisire.

In concluzie, daca vrei sa iti cureti in mod natural covoarele chiar la tine acasa, fara a-l deteriora, tine cont de sfaturile de mai sus si vei fi surprins de rezultatul final.

{{clean}}
{{clean2}}
{{clean3}}

7 thoughts on “Metode naturale de curatare a covoarelor

  1. Mi-a placut modul in care autorul a abordat subiectul in acest articol. A fost obiectiv, dar si captivant in acelasi timp. Am invatat multe lucruri noi si m-am simtit inspirat sa aprofundez mai mult acest subiect.

  2. Am fost impresionat de nivelul detaliilor prezentate in acest articol. Autorul a facut o cercetare minutioasa si a adus dovezi solide pentru argumentele prezentate. Un articol excelent pentru cei care doresc sa se informeze corect si complet.

  3. Articolul este foarte informativ si ofera o perspectiva interesanta asupra subiectului. Este bine structurat si usor de citit. Recomand cu incredere acest articol tuturor celor interesati de acest domeniu.

  4. Este impresionant faptul ca meditatia poate contribui la imbunatatirea concentrarii si a capacitati cognitive. Acest articol m-a convins sa incep sa practic meditatia zilnic pentru a-mi imbunatati calitatea vietii.

  5. Meditatia poate fi un instrument puternic impotriva stresului si anxietatii, ajutandu-ne sa ne eliberam de gandurile negative si sa ne concentram asupra momentului prezent. Recomand cu caldura tuturor sa incerce aceasta practica.

  6. Sunt de acord cu ideea ca meditatia poate avea efecte pozitive asupra sanatatii noastre, atat fizice, cat si mentale. Este important sa gasim timp pentru a ne relaxa si a ne conecta cu noi insine.

  7. Articolul de pe acest site este foarte interesant si ofera multe informatii utile despre beneficiile meditatiei. Este important sa ne oprim din cand in cand si sa ne focusam asupra propriei noastre stari de bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *