Bolile cardiace reprezinta principalul factor de mortalitate din lume. Organizatia Mondiala a Sanatatii a estimat ca, doar in 2008, 17.3 milioane de persoane au murit din aceasta cauza si, pana in anul 2030, mai mult de 23 de milioane de persoane vor muri anual din cauza unor forme de boli cardiace.
De ce sunt bolile cardiace atat de fatale?
Foarte multe persoane ar putea sa le asocieze dietelor necorespunzatoare, stilurilor nesanatoase de viata, poluarii mediului si tot asa.
Dar unul dintre motivele pentru care bolile cardiace cauzeaza o mortalitate atat de ridicata in randul oamenilor este ca foarte putini cauta ajutor in momentul in care simptomele incep sa se manifeste.
In cel mai rau caz, multi nu vor stii pentru ce ar trebui sa se alarmeze. Dar un lucru este sigur; majoritatea semnalelor nu sunt mereu intense sau evidente si vor varia intre indivizi.
Pentru ca este destul de dificil sa determini simptomele unei probleme cardiace, asigura-te ca acorzi atentie urmatoarelor semne de avertizare si cauti ajutorul unui medic daca reapar sau nu se diminueaza dupa cateva ore sau zile:
1. Ameteala si dificultatea de a respira
Lipsa aerului, atunci cand nu suferi de astm sau de boala pulmonara obstructiva cronica, poate indica un atac de cord; si ameteala poate fi un simptom.
2. Starea de greata
Durerile de stomac, indigestia, starile de voma sau de greata pot sa apara in timpul unui atac de cord.
3. Presiune
O senzatie de disconfort in zona pieptului, asemanatoare presiunii unui obiect pe piept sau o incordare in jurul inimii pot fi simptome ale problemelor cardiace.
4. Durerile in piept
Chiar daca nu toate durerile din piept au de-a face cu inima, acorda atentie sursei durerii.
Jean C. McSweeney, doctor psiholog, asistenta medicala si decan adjunct in cadrul cercetarilor de la Universitatea Arkansas, Colegiul Medical de Stiinte si de Asistenta Medicala din Little Rock, a comunicat pentru WebMD ca durerile din piept asociate direct inimii se manifesta de obicei sub stern, relativ spre partea stanga fata de centrul pieptului.
Durerea poate fi comparata cu greutatea unui elefant care se aseaza pe piept si, uneori, induce o stare inconfortabila de saturatie, presiune si apasare.
5. Dureri neobisnuite in alte parti ale corpului
Durerile asociate bolilor cardiace nu sunt exclusive zonei pieptului. Se pot extinde si catre alte parti ale corpului.
Conform lui Amy Thompson, asistenta seniora la sectia de cardiologie din cadrul Fundatiei British Heart, durerea poate sa inceapa din zona stanga sau dreapta a pieptului si se poate extinde catre gat sau maxilar.
Un studiu din 2012 efectuat in SUA a descoperit un numar semnificativ de pacienti internati in spital pe baza atacurilor de cord care nu au anuntat dureri in piept sau disconfort.
6. Stari de anxietate
Anxietatea sau o presimtire rea legata de starea de sanatate, in special cand sunt acompaniate de ameteli sau delir, pot reprezenta avertismentele corpului ca exista o problema la inima.
7. Aspectul bolnav
Persoanele care sunt pe cale de a suferi un infarct pot sa aiba un aspect extrem de bolnavicios. O data ce presiunea arteriala scade prea mult, suferinzii ar putea sa aiba o piele cenusie sau gri si devine evident ca sunt bolnavi.
8. Palpitatii
Bataile rapide, neregulate ale inimii, acompaniate de ameteli, senzatia de slabiciune sau dificultati de respiratie, pot indica probleme cardiace precum insuficienta cardiaca, infarct sau aritmie. Cea din urma se poate dezvolta intr-un atac de cord daca nu este tratata.
9. Oboseala sau senzatia de slabiciune
Unele persoane care au suferit un infarct au resimtit oboseala si senzatia severa de slabiciune inainte de episod. Conform Fundatiei Britanice de Cardiologie, in special femeile vor anunta astfel de simptome.
10. Transpiratii
Pacientii care au suferit un atac de cord pot sa transpire excesiv inainte de episod.
Poti suferi de o boala cardiaca fara sa stii. Deci, cand ai dubii, mergi la un consult medical pentru a primi un sfat de la profesionisti.
Sunt de acord cu ideea ca este esential sa bem apa imediat dupa trezire pentru a ne activa metabolismul si a sustine functionarea corecta a organismului pe tot parcursul zilei. Un articol informativ si util!
Mi-a placut faptul ca autorul a mentionat cateva metode simple prin care putem sa ne formam un obicei de a bea apa in fiecare dimineata, precum tinerea unei sticle de apa langa pat sau adaugarea de lamaie pentru un plus de savoare.
Articolul prezinta informatii interesante despre beneficiile consumului de apa in fiecare dimineata. Este foarte important sa ne hidratam corect pentru a ne mentine sanatatea si pentru a ne simti energici pe parcursul zilei.